Xtra Producties
Image default
Particuliere dienstverlening

Hoe de dood aan een kind uit te leggen

Praten over de dood is belangrijk – het helpt je vooruit te plannen, te begrijpen wat je wilt aan het einde van je leven en zelfs meer te genieten van de tijd die je nog hebt. Ook kinderen kunnen baat hebben bij open, eerlijke gesprekken over de dood. Voor hen gaat het erom meer te leren over leven en dood, en te begrijpen wat het betekent als iemand sterft.

Maar het uitleggen van de dood aan een kind kan een ontmoedigende taak zijn. Je zult waarschijnlijk bang zijn om ze bang te maken of van streek te maken. Bang zijn om het verkeerde te zeggen, betekent vaak dat mensen een gesprek over de dood met hun kinderen vermijden, waardoor ze met honderden vragen en geen antwoorden achterblijven.

Als het kind onlangs de dood van een dierbare heeft meegemaakt, de behoefte aan gesprek is nog groter. Rouw is op elke leeftijd verwarrend en kinderen moeten het gevoel hebben dat ze vragen kunnen stellen.

Houd er echter rekening mee dat praten over de dood nuttig kan zijn, of ze nu iemand hebben verloren of niet, en het onderwerp nu ter sprake brengen kan maak het ze gemakkelijker als ze in de toekomst iemand verliezen.

Hier zijn vijf tips om met kinderen te praten over dood en sterven:

1. Zoek eerst uit wat ze van de dood denken

Dit kan een heel nuttige manier zijn om een gesprek te beginnen. Als een kind je vraagt: “Wat betekent ‘sterven’?” je zou kunnen reageren door te vragen: “Wat denk je dat het betekent?”

Dit is geen vermijdingstactiek – je kunt erachter komen wat ze al weten of wat ze denken te weten. Het is een gouden kans om ze zichzelf te laten uiten en eventuele verkeerde informatie die ze misschien hebben opgepikt te corrigeren. Doe dit voorzichtig en leg in eenvoudige bewoordingen uit wat er gebeurt als iemand sterft.

2. Gebruik eenvoudige taal en vermijd eufemismen

“Ze is overleden”, “Hij is naar een betere plek gegaan”, “Hij slaapt”, “Ik ben bang dat we je oma hebben verloren.” Al deze zinnen, hoewel ze proberen te troosten, zijn vage eufemismen. Kinderen kunnen gemakkelijk in de war raken en nemen deze zinnen misschien op het eerste gezicht, denkend dat hun geliefde letterlijk slaapt of verdwaald is.

Wees niet bang om het woord “dood” of “dood” te gebruiken. Het klinkt misschien bot, maar kinderen willen vaak de feiten. Leg uit dat de dood betekent dat het hart stopt met werken, de ademhaling stopt en dat die persoon geen pijn kan voelen. Gebruik eenvoudige woorden die ze zullen begrijpen.

3. Laat ze weten dat het oké is om verdrietig te zijn

Als je de dood uitlegt omdat er iemand is overleden, wil je misschien ook praten over de gevoelens die dit kan veroorzaken. Laat het kind weten dat de dood mensen verdrietig, boos of verward kan maken en dat mensen zich in deze periode vreemd kunnen gedragen. Vertel ze dat als ze zin hebben om te huilen dat dat oké is, maar het is ook oké als ze dat niet doen.

Vergeet niet dat kinderen heel anders rouwen dan volwassenen. Ze huilen misschien niet of tonen geen verdriet, maar het is toch goed om ze te laten weten dat ze dat kunnen als dat nodig is.

4. Wees niet bang om toe te geven dat je het niet weet

Kinderen kunnen heel moeilijke vragen stellen, zoals: “Wat gebeurt er na de dood?” “Bestaat de hemel echt?” en “Waarom moeten mensen sterven?” Hoe graag je ze ook definitieve antwoorden zou willen geven, de waarheid is dat de mensheid al duizenden jaren ernaar streeft om deze vragen te beantwoorden en we weten het nog steeds niet precies.

Toegevend dat je weet niet is niet erg. Leg gewoon uit dat iedereen andere ideeën heeft en dat er enkele vragen in het leven zijn waarop we geen definitief antwoord hebben.

5. Niet alleen praten, maar luisteren

Informatie en antwoorden geven is belangrijk, maar minstens zo belangrijk is luisteren naar wat het kind te zeggen heeft. Als ze hun mening geven of zorgen uiten, zorg er dan voor dat je goed luistert en begrijpt wat ze proberen te zeggen. Als je het niet begrijpt, vraag ze dan om opheldering. Benieuwd naar opties? Bekijk dan eens wat een goedkope uitvaartverzekering is waarbij je ook hulp kunt krijgen met rouwen door professionals.

Uiteindelijk wil je dat dit een gesprek is, niet alleen een presentatie van feiten. Door naar hen te luisteren, weten ze dat ze erop kunnen vertrouwen dat je ze serieus neemt. Dit is een belangrijk onderdeel om hen te helpen open te staan over wat ze voelen.

 

https://uitvaartpolis-online.com/kennisbank/koopsom-uitvaartverzekering/