Xtra Producties
Image default
Woningen

Hoeveel moet je overbieden?

Huis gezien en nu? De woningmarkt dwingt kopers om hoger te bieden dan de vraagprijs. Doe jij dat niet als koper? Blijf zitten waar je zit want je maakt normaal gesproken geen kans. Hoeveel je moet overbieden hangt af van je eigen geld en de eventuele overwaarde oude woning en de marktwaarde van het nieuwe huis.

Overbieden huis 2022

Hoeveel moet je overbieden? Je moet in ieder geval onthouden dat je elke euro die jij hoger bied dan de marktwaarde van het aan te kopen huis zelf zal moeten betalen. Simpel voorbeeld. Zie jij een huis te koop staan voor € 500.000,- en kan jij op inkomen € 800.000,- lenen? Doe jij een hoger bod van € 600.000,- en blijkt de taxatiewaarde straks € 450.000,- te bedragen? Je zal € 150.000,- zelf bij moeten betalen. Dit kan van je spaargeld maar mag ook eigen geld zijn.

Hoeveel procent boven de vraagprijs bieden?

Er is geen standaard percentage wat je hoger zou moeten bieden op een woning. Hoe meer je in het westen komt hoe bizarder het wordt. € 150.000,- hoger bieden dan de vraagprijs in Utrecht is de norm. Was het vorig jaar nog Amsterdam, op dit moment betaal je in de regio Utrecht en Tilburg veel eigen geld.

Als er geen geld is om hoger te bieden

Heb jij geen overwaarde of te weinig eigen geld voor hoger te bieden op een woning? Kijk eens op de website van lexwonen, die regelt hypotheken tot 4 personen. Met 4 personen kan je veel meer kopen omdat er méér inkomen is. Ook heb je met 4 aanvragers meer eigen geld om te overbieden. Op de homepage van lexwonen staat uitleg over:

Al deze hypotheken kan met maximaal 4 aanvragers. Afhankelijk van het hypotheekverleden van de aanvragers kan het zijn dat je geen hypotheekrente aftrek hebt. De woning koop je in box 1 maar de hypotheekrente is box 3.

Ouderlijke woning kopen zonder overbieden

Wil jij niet met anderen een huis kopen en heb je van alles geprobeerd om toch een  woning te kopen? Koop de woning van je ouders zodat je niet hoeft te overbieden. Ouders kunnen jou de woning goedkoper aanbieden tot aan de WOZ-waarde.

Uiteraard moeten je ouders dit wel kunnen missen, ze moeten ook wat anders kopen. Lexwonen merkt regelmatig dat ouders een tweede huis hebben in box3. Overleg met je ouders of je de woning mag kopen. Onder voorwaarden kunnen ouders jou €  105.000,- schenken als je dat bedrag voor de eigenwoning gebruikt.

Het is dus mogelijk dat ouders het huis € 105.000,- onder de WOZ-waarde te koop aanbieden aan eigen kind. Op deze wijze de ouderlijke woning kopen wordt fiscaal goedgekeurd. Er hoeft geen schenkbelasting betaald te worden.

Notaris belangrijk i.v.m. eigen geld en erfbelasting

Moet jij een hoger bod doen dan komt er eigen geld of overwaarde van iemand aan te pas. De notaris is de enig persoon die jou actueel en goed kan adviseren en notuleren. Lexwonen kan het je uitleggen maar niet vastleggen zoals een notaris dit doet.

Het is belangrijk dat iedereen weet dat als iemand komt te overlijden dat het gedeelte van de overledene in de erfboedel komt. Door samenlevingscontracten kan er veel leed bespaart blijven.