Xtra Producties
Image default
Meubels

Een bureaustoel voor thuis, waar moet die aan voldoen?

Aandachtspunten bureaustoel voor thuis

Veel meer thuiswerken

Zo’n beetje iedereen met een kantoorbaan, en dat zijn er veel, hebben er sinds afgelopen maart mee te maken: thuis werken. Tot medio maart 2020 was thuiswerken voor de meeste kantoortijgers geen vaste prik. Freelancers (ZZP) daarentegen waren voor het uitbreken van de Corona crisis al behoorlijk gewend aan thuis werken. De gemiddelde ZZP-er die vanuit huis werkt, heeft een arbotechnisch verantwoorde werkplek in of bij het huis ingericht. Een goede werkplek is immers belangrijk voor een goed resultaat. De meeste ZZP-ers hebben een echte kantoorruimte met bureau en goede bureaustoel. Nu we al bijna en half jaar massaal thuis moeten werken en er voorlopig geen verandering in lijkt te komen, wordt de thuiswerkplek voor veel meer mensen een item.

Aan de keukentafel houd je het niet lang vol

Toen we net begonnen met thuis te werken, dachten we dat we ‘lekker aan de keukentafel’ aan de slag konden. Dit klinkt inderdaad leuk, maar na een paar dagen op een barkruk of harde houten stoel achter de laptop, begin je last te krijgen van je schouders, nek en rug. Dit is niet goed voor je productiviteit, laat staan voor je arbeidsvreugde. Een incidenteel dagje op deze manier thuis werken is nog wel te doen, maar 5 dagen per week gedurende meerdere maanden wordt te gek. Om gezond en productief thuis te werken en heb je een goed bureau en een perfecte bureaustoel nodig. Waar moeten bureaustoelen ten behoeve van thuis werken allemaal aan voldoen?

Zitpositie en ondersteuning

Een goede professionele bureaustoel moet een goede zitpositie en een goede ondersteuning van je rug en armen bieden. Bij het uitzoeken van een bureaustoel voor thuis, moet je goed opletten dat de bureaustoel die je mooi vindt, dit allemaal biedt. De zitting en rugleuning moeten verstelbaar zijn, net als de hoogte. Zo kun je de bureaustoel optimaal instellen voor jouw lichaam en favoriete zitpositie. Vergeet ook de armleuningen niet. Deze geven een fijne ondersteuning aan je ellebogen waardoor de spanning in je schouders afneemt. Hierdoor zit je meer ontspannen en komt er meer werk uit je handen. Het mooiste is het als de armsteunen in hoogte en in het horizontale vlak instelbaar zijn. Natuurlijk staat een goede bureaustoel op stevige zwenkwieltjes en kun je de stoel gemakkelijk ronddraaien.

Passend in je woonstijl

Een punt waar je op kantoor meestal niets mee te maken hebt, is hoe de bureaustoel eruit ziet. Zeker als je in de woonkamer wilt werken, wordt dit ineens belangrijk. Jouw bureaustoel moet in jouw woonstijl passen. Als je een landelijke woonstijl hebt, dan past een strakke zakelijke bureaustoel daar niet bij. Gelukkig is er keuze genoeg, al moet je soms even goed door zoeken. Dat kun je voor een groot deel online doen. Toch is het aan te raden om, voordat je een bureaustoel aanschaft, er een keer op te zitten. Zeker als je een zwakke rug of last van RSI hebt, is dit een must. Ook voor een kleurrijke woonstijl kun je een passende bureaustoel vinden. Je zit echt niet vast aan een saaie zwarte bureaustoel. Wat een belangrijke persoonlijke keuze is, is wat voor bekleding je op je bureaustoel wilt hebben. Leer of kunstleer geeft een sjieke uitstraling, maar je moet er wel van houden. Stof voelt prettiger, maar is wat meer slijtage gevoelig.

Hoe zit je qua budget?

Ook niet onbelangrijk is hoe je er qua budget voor staat. Niet elke werkgever staat open voor een bijdrage, maar als dat voor jou wel zo is, dan is dat mooi meegenomen. Zoals met bijna alles geldt ook hier: goedkoop is duurkoop. Een goedkope bureaustoel is niet geschikt om een lange periode op te werken. De ondersteuning is slecht en meestal is de bureaustoel snel kapot. Je kunt het beste voor een wat duurdere bureaustoel van een gerenommeerd merk kiezen. Op internet kun je altijd wel reviews vinden. Let daarbij ook op de verkoper. Een goede bureaustoel bij een verkoper met slechte reviews kopen is niet verstandig. Je kunt ook altijd advies aan je werkgever vragen. Het kantoor is immers arbo verantwoord ingericht en de inkoper van jouw werkgever weet prima waar je terecht kunt voor een bureaustoel.