Xtra Producties
Image default
Financieel

Het bieden op een woning van A tot en met Z

Je hebt het huis van je dromen gezien, een bod uitgebracht en deze is geaccepteerd. Super goed nieuws natuurlijk, maar hoe gaat het nu eigenlijk verder? Er zullen toch de nodige administratieve zaken moeten worden geregeld, alvorens je het huis daadwerkelijk op je naam krijgt te staan en je de sleutel krijgt overgedragen. Omdat er best nog wel wat bij komt kijken, is het goed dit stap voor stap verder uit te leggen. Speciaal daarom hebben we in dit artikel alles uitgelegd vanaf het moment dat je bod is geaccepteerd. Want het is helemaal niet gek dat je nog allerlei vragen hebt, zoals bijvoorbeeld hoe gaat de overdracht? Hoe zit het met de hypotheek en nog veel meer vragen. Alles wat je moet weten lees je in dit artikel.

Voorlopig koopcontract tekenen

Je bod geaccepteerd en nu? Dan is het tijd voor het tekenen van het voorlopig koopcontract. Een voorlopig koopcontract, ook wel een optie of intentieovereenkomst genoemd, is een document waarin een verkoper en een koper overeenkomen dat de verkoper het object aan de koper zal verkopen, onder bepaalde voorwaarden. Dit document is bedoeld om de verkoper te beschermen tegen het verlies van een eventuele verkoop terwijl de koper de tijd heeft om de aankoop te financieren of een bouwvergunning te verkrijgen. Het document moet de identiteit van de partijen, de beschrijving van het object, de verkoopvoorwaarden en de datum waarop de verkoop zal plaatsvinden, bevatten. Bovendien moet het document duidelijk aangeven welke gevolgen er zullen zijn als de koper of de verkoper de afspraken niet nakomt. Het is aanbevolen een advocaat te raadplegen alvorens een voorlopig koopcontract tekenen.

Hypotheek regelen

Voordat je een bod uitbracht, wist je waarschijnlijk je maximale hypotheek al. Nu is het tijd om de financiering rond te krijgen en de hypotheek aan te vragen. Met je hypotheekadviseur bekijk je welke hypotheek het best bij jou past. Denk hierbij aan de vorm en de duur van de rentevastperiode. Een hypotheek afsluiten kan een aantal weken duren, dus het is verstandig ondertussen de rest te regelen, terwijl je wacht op het renteaanbod en de bindende hypotheekofferte.

Taxeren van de woning

Voordat de hypotheek wordt goedgekeurd, dient de woning eerst te worden getaxeerd. Het is daarom dus ook belangrijk dat je een bod uitbrengt ter hoogte van de waarde van je woning. Doe je dit niet, dan dien je alles wat hierboven komt, zelf te bekostigen. Je kunt tegenwoordig namelijk nog maar 100% van de taxatiewaarde van de woning opnemen. Dus stel dat je een bod uitbrengt van 300.000 euro en de woning wordt getaxeerd op 280.000 euro, dan dien je 20.000 euro uit eigen zak te betalen.

Bouwkundige keuring

Bij het kopen of verkopen van een woning is een bouwkundige keuring, ook wel bouwkundige keuring genoemd, aan te raden. Het eindresultaat is een bouwrapport dat u een volledig beeld geeft van de bouwkundige gebreken en achterstallig onderhoud van de woning. Het rapport voldoet volledig aan de eisen van de Nationale Woning Waarborg (NHG) en NWWI. Rapportages zijn geschreven in heldere en begrijpelijke taal. Bij elke afdeling zijn foto’s toegevoegd om een ​​duidelijk beeld te geven van de bouwkundige staat van de woning.

Verzekeringen regelen

Wanneer je een huis koopt, ben je verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Dit komt omdat je kredietverstrekker dit verplicht stelt. Het is natuurlijk logisch dat ze geen risico willen lopen. Het huis is immers volledig door hen bekostigd. Niet heel prettig dus wanneer er brand of andere schade aan de buitenkant van de woning ontstaat en ze zelf voor de kosten moeten opdraaien. Andere verzekeringen die verstandig zijn om af te sluiten, zijn een inboedelverzekering en ook WA verzekering.

Betalen van alle rekeningen en de overdracht

Uiteraard is het zaak dat ook alle kosten die worden gemaakt, keurig worden betaald. Dat houdt in de kosten voor de keuring en ook de kosten voor de notaris. Op het moment dat deze allemaal keurig worden voldaan, is het tijd om de overdracht te plannen. Dit is het moment waarop eventueel laatste op- of aanmerkingen kunnen worden gemeld. Wanneer verder alles akkoord is, ben je officieel de trotse nieuwe eigenaar van de woning. De overdracht vindt vaak plaatsen samen met de makelaar, zodat je eventuele klachten direct bij hen kenbaar kunt maken.