Xtra Producties
Image default
Gezondheid

Hoe angst constante rusteloosheid veroorzaakt?

Rusteloosheid is een van de meest gemelde symptomen van angst. Rusteloosheid is wanneer het moeilijk is om stil te zitten, te rusten of te ontspannen. Rusteloosheid kan ervoor zorgen dat iemand zich vermoeid voelt, moeite heeft met concentreren, of het gevoel heeft dat zijn of haar geest “leeg gaat”. Het manifesteert zich ook vaak op manieren zoals een gespannen of geagiteerd gevoel. Rusteloosheid kan van invloed zijn op het vermogen van een persoon om te slapen, goed te functioneren op het werk en/of op school en afbreuk te doen aan het algehele welzijn.

Rusteloosheid is, net als veel andere symptomen van angst, een direct gevolg van het activeren van de vecht- of vluchtreactie. Wanneer een persoon in vecht- of vluchtmodus gaat, krijgt zijn of haar lichaam een ​​golf van adrenaline. Adrenaline wordt vaak ‘de energie van de natuur’ genoemd en is een reactie op stress.

Een defect systeem
Voor sommige mensen kan het vecht- of vluchtsysteem defect zijn. Soms mislukt de vecht- of vluchtreactie of wordt deze geactiveerd wanneer er geen echt gevaar is. Dit komt vaak voor bij mensen die een trauma hebben gehad of lange perioden van intense stress hebben gehad (hoewel voor sommige mensen angst genetisch kan zijn of geen gemakkelijk aanwijsbare oorzaak heeft).

Dit trauma of perioden van verhoogde stress zorgen ervoor dat het lichaam wordt geconditioneerd om de vecht- of vluchtmodus te ervaren – waarbij hun stressreactie in wezen vastzit in de “aan” -positie.

Dit betekent dat het zenuwstelsel in alledaagse tijden in overdrive kan gaan. En omdat er geen echt gevaar is (en dus niets om voor weg te rennen of voor te beschermen), kan alle adrenaline die het lichaam overspoelt nergens heen gaan of op geen enkele manier worden verbruikt. Deze onnodige adrenaline kan lichamelijk ongemak veroorzaken, waaronder gevoelens van rusteloosheid.

Wil je meer weten over hoe jij jouw onrustige gevoel kunt verminderen? Neem dan eens contact op met Nick de Waard. Hij is expert op het gebied van mentale klachten.

https://nickdewaard.nl/