Xtra Producties
Image default
Aanbiedingen

Hoe je een gebruikte fiets inspecteert voordat je hem koopt

Het kopen van een gebruikte fiets kan een geweldige manier zijn om geld te besparen en toch lekker te kunnen fietsen. Het is echter belangrijk om de fiets grondig te inspecteren voordat je toezegt hem te kopen. Zo weet je zeker dat de fiets in goede staat is en dat je niet met een dure reparatierekening komt te zitten. Laten we eens kijken hoe je een gebruikte fiets inspecteert voordat je tot aankoop overgaat 

 

Controleer op roest of corrosie op het frame en de onderdelen 

Zodra je de fiets ziet, controleer je op tekenen van roest of corrosie op het frame en de onderdelen. Roest verschijnt als kleine vlekjes, meestal rood of bruin van kleur, die wegschilferen als je ze aanraakt. Corrosie kan verschijnen als kleine witte vlekken op metalen onderdelen zoals stuur, remhendels en de krukas. Als er tekenen van roest of corrosie zijn, overweeg dan de aankoop over te slaan; deze problemen zijn vaak moeilijk (en duur) te verhelpen.

 

Controleer de goede werking van remmen en versnellingen 

Als je eventuele roest- of corrosieproblemen hebt vastgesteld, controleer dan of alle remmen en versnellingen goed functioneren. Test beide remsystemen (voor en achter), en alle versnellingscombinaties (laagste tot hoogste). Controleer of elke remhendel stevig en soepel inklikt, zonder overmatige kracht, en luister of er knarsende geluiden zijn bij het schakelen. Als alles hier goed lijkt te functioneren, ga dan verder met de verdere inspectie.  

 

Banden controleren op slijtage 

De volgende stap is het inspecteren van beide banden op slijtage. Zoek naar tekenen van scheuren in het rubber of gaten in de binnenband; als een van beide aanwezig is, is het waarschijnlijk tijd voor nieuwe banden (of tenminste één band). Controleer ook de profieldiepte; afhankelijk van waar je woont/rijdt, heb je misschien dieper profiel nodig dan wat er nu op de huidige banden zit. Het kan ook de moeite waard zijn om na te gaan of stevige mountainbikebanden zijn vervangen door gladde wegbanden; dit kan duiden op een andere rijstijl dan die van jou. Het terugplaatsen van de oorspronkelijke banden kan vrij duur zijn. Als je alle punten uit dit artikel hebt gecontroleerd, is het tijd om over te gaan op aankoop. Neem ook eens een kijkje bij Roto tweewielers, daar hebben ze een zeer groot aanbod tweedehands fietsen in Deventer.

 

https://www.rototweewielers.nl/