Xtra Producties
Image default
Aanbiedingen

Hoe uw centrale verwarmingsketel te onderhouden

Als u een centrale verwarmingsketel in huis heeft, is het belangrijk om te weten hoe u deze moet onderhouden. Een cv-ketel gaat doorgaans vele jaren mee, maar alleen als hij goed wordt onderhouden. In dit blogartikel geven wij u enkele tips om uw cv-ketel in goede staat te houden.

Ontlucht de radiatoren 

Als uw radiatoren niet gelijkmatig opwarmen, kan het zijn dat ze ontlucht moeten worden. Wanneer u een radiator ontlucht, laat u de opgesloten lucht ontsnappen die mogelijk de oorzaak is van de ongelijkmatige verwarming. Om een radiator te ontluchten, schakelt u gewoon de stroom van uw centrale verwarming uit en zoekt u het ontluchtingsventiel bovenaan de radiator. Leg een handdoek of doek onder het ventiel om eventuele druppels op te vangen en gebruik vervolgens een radiatorknop om het ventiel los te draaien. Zodra het ventiel open is, hoort u een sissend geluid als de lucht ontsnapt. Zodra het water uit het ventiel begint te stromen, sluit u het weer en schakelt u de centrale verwarming in.

Controleer het waterniveau in de boiler 

Het is belangrijk dat u regelmatig het waterpeil in uw ketel controleert. Als het waterpeil te laag wordt, kan dit uw ketel beschadigen. Om het waterniveau in uw boiler te controleren, kijkt u gewoon naar het kijkglas aan de voorkant van de boiler. Bovenaan het kijkglas moet u een streepje zien. Ziet u dit streepje niet, dan heeft uw ketel meer water nodig. Zoekt u een ketel die gemakkelijk te onderhouden is? Neem dan eens een kijkje bij CVTopper, hier vindt u mooie ketels van merken zoals Thermrad, Henrad en Vasco.

Controleer op lekken 

Het is belangrijk om uw ketel regelmatig te controleren op lekken. Zelfs een klein lek kan grote problemen veroorzaken als het niet meteen wordt verholpen. Om te controleren op lekken, kijkt u gewoon rond uw ketel en vloeren naar tekenen van vocht of nattigheid. Let ook op plassen water die zich in de buurt van uw ketel kunnen vormen wanneer deze is ingeschakeld. Als u een lekkage opmerkt, neem dan meteen contact op met een gekwalificeerde monteur, zodat deze de lekkage kan verhelpen voordat deze verdere schade veroorzaakt.