Xtra Producties
Image default
Banen en opleidingen

Lasserskwalificatie in specifieke industrieën: Het belang van vaardigheid en naleving

De lasserskwalificatie is een cruciale factor in de industrieën waar laswerk een belangrijk onderdeel is van het productieproces. In deze blog gaan we dieper in op de specifieke industrieën waar een lasserskwalificatie van groot belang is. We zullen de unieke vereisten en normen bespreken die gelden voor lassers in bepaalde sectoren en waarom naleving van deze normen van essentieel belang is.

Scheepsbouw

De scheepsbouwindustrie is een sector die zeer afhankelijk is van kwalitatief hoogwaardig laswerk. Lassers die in deze sector werken, moeten voldoen aan strikte kwalificatienormen, zoals de NEN-EN-ISO 9606-1. Dit om ervoor te zorgen dat de gelaste structuren bestand zijn tegen de zware zee-omstandigheden. Het is mogelijk om bij verschillende partijen een lasserskwalificatie te volgen die voldoet aan de NEN-EN-ISO 9606. 

Olie- en gasindustrie

In de olie- en gasindustrie worden lasverbindingen gebruikt in pijpleidingen, opslagtanks en offshore-installaties. Gezien de hoge druk, extreme temperaturen en veiligheidsrisico’s is een lasserskwalificatie van cruciaal belang. De ASME BPVC en de Norsok M-101 kwalificatienormen zijn van toepassing voor deze industrie. 

Luchtvaartindustrie

In de luchtvaartindustrie spelen gelaste componenten een essentiële rol bij het waarborgen van de veiligheid en betrouwbaarheid van vliegtuigen. Lassers die in deze sector werken, moeten voldoen aan strenge kwalificatienormen, zoals de AWS D17.1. Dit om te zorgen voor luchtwaardige lasverbindingen. 

Auto-industrie

De auto-industrie maakt gebruik van laswerk voor het fabriceren van carrosserieën, onderstel systemen en andere essentiële componenten. Lassers in de auto-industrie moeten voldoen aan specifieke normen, zoals de ISO 14732 en de ISO 3834, om de veiligheid en kwaliteit van de voertuigen te waarborgen. 

Bouwsector

In de bouwsector wordt laswerk gebruikt voor het verbinden van structurele elementen, zoals stalen balken en kolommen. Lassers die betrokken zijn bij constructieprojecten moeten voldoen aan normen zoals de EN 1090. Deze stelt de technische vereisten en kwalificaties voor laswerk op bouwplaatsen vast. 

 

Conclusie

Een lasserskwalificatie is van cruciaal belang in de verschillende industrieën waar laswerk een rol speelt. Het naleven van specifieke normen en het behalen van de juiste certificeringen zijn essentieel om de veiligheid, kwaliteit en betrouwbaarheid van gelaste structuren te waarborgen. 

Of het nu gaat om de scheepsbouw, olie- en gasindustrie, luchtvaartindustrie, auto-industrie of bouwsector, lassers moeten hoe dan ook voldoen aan de vereiste vaardigheden en certificeringen om aan de benodigde normen te voldoen. Alleen op deze manier kunnen ze succes opbouwen in hun vakgebied en bijdragen aan de groei en ontwikkeling van hun industrie.

https://www.tetrixtechniek.nl/cursus/lasserskwalificatie-lk/