Xtra Producties
Image default
Industrie

Wat is humuszuur?

 

Humus ontstaat als plantaardig materiaal op natuurlijke wijze wordt afgebroken. Het is een samengestelde stof die bestaat uit verschillende bestanddelen. Zo ontstaan tijdens het afbraakproces verschillende stoffen, zoals onder meer humine, fulvozuren, hymatomelaanzuur en humuszuur die gezamenlijk humus vormen. Deze hoofdbestanddelen van humus zijn lang niet altijd in dezelfde mate aanwezig. Humuszuur ontstaat bijvoorbeeld als tijdens het natuurlijke afbraakproces onvoldoende zuurstof aanwezigheid is. Daarom bevat humus lang niet altijd dezelfde hoeveelheid humuszuur. Verder is humuszuur ook geen stof met een vaste specifieke chemische formule, maar omvat het een serie organische, zwakke zuren. 

 

Het bijzondere aan humuszuur is dat het ervoor zorgt dat planten gemakkelijker de meststoffen en voedingsmineralen opnemen die in de bodem zit. Zo heeft humuszuur een wonderbaarlijk effect op de planten in uw tuin of op uw akker. Planten en gewassen tieren opeens weelderig, groeien sterker, bloeien mooier en langer. Het is alsof u met een toverstokje heeft gezwaaid en poef, opeens is uw akker of tuin een lusthof. 

 

Makkelijker voedingsstoffen opnemen

Hoe komt het dat humus zo een sterk effect heeft op planten en gewassen? Het vreemde is dat we dat, ondanks de voortschrijdende wetenschap nog steeds niet helemaal zeker weten. Wat we weten is dat het erop lijkt dat humuszuur-moleculen direct door planten worden opgenomen en dat ze gemakkelijk mineralen opnemen in het molecuul. Een gangbare theorie is dat humuszuur ervoor zorgt dat planten makkelijker hun voedingsstoffen kunnen opnemen, zodat ze sterker worden en beter groeien. 

 

Keiharde wetenschap

Alhoewel de wetenschap dus nog niet precies weet hoe het werkt, heeft toediening van humuszuur wel effect. Het is geen vage bewering, maar keiharde wetenschap met onweerlegbare resultaten. Zo neemt bij toediening van humuszuur aan planten de wortellengte van planten toe en groeit ook het aantal haarwortels. Zo worden planten sterker en kunnen ze toe met minder bescherming, zoals bestrijdingsmiddelen voor ziekten en plagen. Op deze wijze vermindert humuszuur de noodzaak voor chemische bestrijdingsmiddelen en helpt het in de strijd voor een meer duurzame landbouw.