Xtra Producties
Image default
Dienstverlening

De kracht van vakanties

Waarom werken we zo hard, zo lang en zo weinig vakantie? De gezondheids-, creativiteits-, sociale en productiviteitsvoordelen van vrije tijd zijn goed gedocumenteerd. Toch voelen velen van ons zich schuldig omdat we hier en daar een dag vrij nemen, om maar te zwijgen van een week of twee, echter is het belangrijk binnen een goede organisatiecultuur, maar wat is een organisatiecultuur en hoe werken vakanties hierin.

Volgens een Forbes-artikel dat ik onlangs las, lopen we door 55 uur of meer per week te werken een 35% hoger risico op een beroerte en een 17% hoger risico op hartaandoeningen dan een werkweek van 35-40 uur. Dat is echter nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om de voordelen van het combineren van werk en vrije tijd. We weten dat vrije tijd helpt bij het slapen, bij creativiteit, bij gezond blijven en ziektes bestrijden, en zelfs bij de productiviteit op het werk.

Dus waarom nemen we niet de tijd die we zo hard nodig hebben?

Tijdens dit “Aim Higher” -paneel, denk ik dat we de vinger op het korte antwoord hebben gelegd: vakantie knoeit met ons gevoel dat we nodig, waardevol, zelfs onvervangbaar zijn. We leven in een zeer competitieve wereld. het kan gemakkelijk zijn om onze geest “vrije tijd om te ontspannen, op te laden, terug te spoelen, na te denken en te recreëren” om te zetten in “tijd voor mijn baas en collega’s om te beseffen dat ze mij niet nodig hebben.”

Zoals zoveel andere angsten en zorgen, is deze volledig overdreven. En het kan met enig perspectief tot rust worden gebracht.

Verplaats jezelf in de schoenen van een van je collega’s, je team en zelfs je manager. Ze vertellen je: “Ik vertrek een paar weken voor een droomvakantie die mijn familie en ik voor altijd hebben uitgesteld.” Wat is je eerste gedachte? Ik kan bijna garanderen dat het hetzelfde is als wat de mijne zou zijn:

We geven andere mensen zoveel meer voordeel-van-de-twijfel en psychologische speelruimte dan we zelf doen. Geloof me: niemand zal je ontslaan omdat je genoeg vakantie hebt genomen om je de rust en de tijd te geven die je nodig hebt om op je best te zijn.

 

https://www.me-scan.nl/