Xtra Producties
Image default
Gezondheid

Tips om hartkloppingen te voorkomen

Tips om hartkloppingen te voorkomen

Het is voor veel mensen geen fijne ervaring om hartkloppingen te hebben. Als je voor het eerst hartkloppingen ervaart, kun je hier erg van schrikken, terwijl hartkloppingen meestal onschuldig van aard zijn. Zo kun je al hartkloppingen hebben als je een keer zwaar of vettig hebt gegeten, of een sigaretje (te veel) hebt gerookt. Bovendien kan stress een grote factor zijn in de veroorzaking van hartkloppingen. Door stress raak je namelijk in een vicieuze cirkel verstrikt, waarin de stress zorgt voor hartkloppingen en de hartkloppingen stress veroorzaken. Heel vervelend dus. In dit artikel geven wij een aantal tips om je stress te verminderen en daarmee de kans op hartkloppingen.

Wat zijn hartkloppingen?

Hartkloppingen zijn het onregelmatig kloppen van je hart. Iedereen die hartkloppingen ervaart, doet dit op een andere manier. Bij sommigen gaat het hart sneller of met onregelmatige intervallen kloppen, terwijl bij anderen het hart gaat bonzen. Bovendien kun je het kloppen van je hart op verschillende plekken van het lichaam ervaren, zoals in de borst, de hals of in de keel. Zoals eerder gezegd zijn hartkloppingen meestal onschuldig van aard en worden ze veroorzaakt door lichamelijke inspanning of bijvoorbeeld een zware maaltijd. Bovendien gaan ze vaak vanzelf weer over. Toch is het vervelend als je regelmatig last hebt van hartkloppingen. Hieronder geven wij een aantal stappen om het stressniveau in je leven te verminderen en zodoende de kans op hartkloppingen zo klein mogelijk te houden.

Tips om stress te verminderen en hartkloppingen te voorkomen

Tip nummer 1: Lichaamsbeweging. Als je regelmatig beweegt, behoudt het hart een betere conditie en zal het beter met stress om kunnen gaan. Hierdoor blijft je hart regelmatiger kloppen en zullen eventuele hartkloppingen sneller voorbij gaan. Bovendien heeft regelmatige lichaamsbeweging een kalmerend, meditatief effect. Eventuele stress zal hierdoor minder grip op je hebben, wat helpt met het voorkomen van hartkloppingen. Het is dus aan te raden om elke dag te bewegen, 30 minuten per dag kan al een groot effect hebben. Tip nummer 2: Meditatie en ademhalingsoefeningen. Als je last hebt van paniekaanvallen of niet in staat bent om je gedachten tot rust te brengen, kan dit leiden tot stress en daardoor hartkloppingen. Hierdoor is het verstandig om regelmatig ademhalingsoefeningen te doen. Dit soort oefeningen geven rust aan zowel het lichaam als de gedachten. Probeer een paar minuten in en uit te ademen. Blijf hierbij bewust door je neus inademen en door je mond uitademen. Tip nummer 3: Gezond eten. Voor een goede werking van het hart is het belangrijk om een gebalanceerd dieet te hebben. Probeer te letten op voldoende inname van vitamines D en B12 en een beperkte inname van verzadigde vetten en suikers.