Xtra Producties
Image default
Eten en drinken

Hoe kan ik de houdbaarheid van sap verlengen?

Niks is zo vervelend als het over datum raken van eten en drinken. Je hebt een product gekocht om het op te eten of te drinken, en je moet een gedeelte of misschien wel in zijn geheel weggooien. Dit is natuurlijk enorm zonde van je geld, maar ook van het product. In het bijzonder is vruchtensap, zoals sinaasappelsap een product dat niet lang mee gaat. Om de houdbaarheid van een soort sap te verlengen zijn verder in dit artikel een aantal tips genoemd.

Goed kijken in de winkel

Ten eerste is het belangrijk om te kijken naar de houdbaarheidsdatum die staat weergeven op de verpakking in de winkel. Supermarkten zetten de producten met de kortste houdbaarheid vaak vooraan in het schap, dit doen zij omdat zij natuurlijk nog geld willen verdienen aan het product. Dit wordt voor vakkenvullers ook wel spiegelen genoemd. Het kan als klant interessant zijn om producten te pakken die achterin het schap zitten. Deze producten zijn in veel gevallen later toegevoegd, en hebben op het moment van kopen een langere houdbaarheid.

Verpakking  sap

De houdbaarheidsdatum is in een datum die door producenten wordt weergeven om te laten zien dat zij vanaf die datum niet meer verantwoordelijk zijn. Dit betekent dus soms niet dat één dag na de houdbaarheidsdatum het product niet meer bruikbaar is. Om de houdbaarheid te verlengen is daarbij ook de verpakking van het product belangrijk. Zo is het bekend dat plastic flessen er voor zorgen dat een vruchtensap sneller zijn smaak verliest en minder lekker wordt. Het kan daarom interessant zijn om de sap in de verpakking over te pakken naar een glazen fles. In een glazen fles zullen minder snel bacteriën komen, die de kleur en de smaak van de sap negatief beïnvloeden. Er is een groot aanbod in glazen flessen, zo kan je deze flessen bijvoorbeeld kopen bij Lekkerhoning. Glazen flessen zijn daarbij ook makkelijk her te gebruiken, omdat je deze flessen makkelijk kan afwassen.

Sluiting product

Eerder is al besproken dat de verpakking erg belangrijk is. Bij de verpakking hoort ook de sluiting van de verpakking. Als de sap niet goed wordt afgesloten, zullen bacteriën zich sneller bevinden in de drank, en zal dit de houdbaarheid niet positief beïnvloeden. Het is dus belangrijk om de fles met sap zo goed mogelijk af te sluiten.  

Tempratuur

De tempratuur van de plek waar je de sap houdt is erg belangrijk voor de houdbaarheid. Het is daarom belangrijk dat je de sap goed koud houdt. Dit betekent dat je de sap het beste kan opbergen in de koelkast. Er is ook de mogelijkheid om de sap in te vriezen, maar de kwaliteit zal wel een stuk minder zijn bij deze optie.