Xtra Producties
Image default
Financieel

Hypotheek voor ZZP: zo bereid je je erop voor

Ben je op zoek naar een hypotheek voor ZZP? Dan is het niet altijd eenvoudig om een hypotheek te vinden die bij je past of waarmee je snel een goedkeuring bij krijgt. Veel hypotheekverstrekkers zullen namelijk sneller een hypotheek verstrekken aan iemand in loondienst vanwege de zekerheid. Toch zijn er wel mogelijkheden om een woning aan te schaffen met een hypothecaire lening als je als zelfstandig ondernemer werkzaam bent. Je moet dan wel goed weten waar je allemaal naar dient te kijken en welke extra documenten er nodig zijn. Onderstaande informatie zal jou kunnen helpen bij de aanvraag van de hypotheek.

Een hypotheekadviseur inschakelen voor een hypotheek voor ZZP

Bij de aanvraag van een hypotheek voor ZZP is het belangrijk dat je je goed laat adviseren. Het is daarom aan te raden om een gesprek aan te gaan met een hypotheekadviseur. Deze heeft een goed beeld van de huidige woningmarkt en weet ook beter waar de juiste hypotheken te vinden zijn. De hypotheekadviseur kan daarbij verschillende voorbeelden geven en op basis van een aantal gegevens berekenen wat de hoogte van jouw hypotheek zal zijn. Dit geeft jou de gelegenheid om ook een beter beeld te hebben van de hoogte van het bedrag en wat de hypotheekverstrekkers van jou vragen tijdens de aanvraag.

De juiste documenten alvast verzamelen

Het is ook van belang dat je bij een hypotheek voor ZZP de juiste documenten aanlevert. Je kunt deze documenten op voorhand al verzamelen en duidelijk maken, zodat het proces kan versnellen. Zo moet een zelfstandig ondernemer altijd de laatste drie jaarcijfers doorgeven. Ook de belastingaangiftes dienen hierbij paraat te zijn. Als je een startende ondernemer bent, kan er een inkomensverklaring opgesteld worden door een externe specialist. Deze kan extra kracht zetten bij jouw aanvraag en laat zien of jouw bedrijf levensvatbaar is voor de komende jaren. Aan de hand van alle cijfers weet de hypotheekverstrekker dat jij aan de maandelijkse aflossing kunt voldoen.

Voldoende eigen geld meebrengen

Voor de aanvraag van een hypotheek voor ZZP is het ook belangrijk om voldoende eigen geld te hebben. Ook hiervan moet je een bewijs overleggen. Een hypotheekverstrekker kan namelijk niet meer dan 100 procent van de waarde van de woning financieren. Al het andere geld zul je dus zelf moeten hebben, zoals bijvoorbeeld voor de verbouwing, de kosten voor de makelaar en eventuele extra keuringen. Door vooraf ook hier al verder in te duiken, heb je voor jezelf ook duidelijk wat de mogelijkheden zijn en kun je gerichter kijken naar een goede hypotheek.

Tip: www.finaforte.nl