Xtra Producties
Image default
Woningen

Veelzijdig Plexiglas

PMMA, of wel plexiglas, is een populair materiaal om verschillende redenen. Het is betaalbaar, licht, heeft vele toepassingsvormen en is makkelijk te bewerken. Zelfs wanneer je niet veel ervaring hebt in de bewerking ervan, is plexiglas een prima materiaal om mee te werken.

 

Als vervanger van glas

Glas is prachtig en wordt veel gebruikt. Maar het heeft zo zijn nadelen. Glas is zwaar, moeilijk te bewerken en ook moeilijk te verkrijgen. Het moet vaak op maat worden gemaakt en is niet in standaard platen bij de bouwmarkt te halen of online te bestellen. Daarnaast kan het in duizenden stukjes breken. Plexiglas is een goed alternatief voor gewoon glas en heeft ten opzichte van dit materiaal vele voordelen.

 

Verhitten en vervormen

Plexiglas is een kunststof en kun je voor verschillende doeleinden gebruiken. Dit komt door de vele bewerkingsmogelijkheden. Zo kun je een plexiglas plaat verwarmen. Wanneer het warm is, kun je het buigen in de gewenste vorm. Je kunt onder ander verhitten in een oven of met een hittedraad. Het is  mogelijk om dit zelf te doen, maar uiteraard kun je het ook laten doen in de winkel waar je de plaat koopt. Daarnaast kun je een plexiglas plaat ook frezen of zagen in de gewenste vorm. Wil je een plexiglas naamplaat bij de deur? Dan kan de plaat op maat worden gezaagd of gefeest, kunnen er gaten in geboord worden om het aan op te hangen en kan jouw tekst erin worden gegraveerd.

 

De toepassingen van plexiglas

Door de stevigheid en de vele vormen die er gemaakt kunnen worden, is plexiglas breed toepasbaar. Het wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als beglazing. Hierbij kun je denken aan windschermen, overkappingen, voorzetramen en voor aquaria. Daarnaast is plexiglas ook verkrijgbaar in allerlei kleuren en diktes, kun je het krijgen in fluorescerende variant en bestaat er plexiglas met een spiegelend effect. Plexiglas komt dus in vele vormen en maten. Je kunt vaak een breed assortiment vinden b ij een aanbieder van plexiglas, bijvoorbeeld bij Van Viegen.

Bestand tegen weer en wind

Plexiglas is veilig en daarnaast kan het in contact komen met eten. Daarom wordt het ook veel gebruikt in koelkasten en vriezers. Plexiglas is bestand tegen UV straling en allerlei weersomstandigheden. Zonlicht verkleurd het plexiglas dus niet, wat heel gunstig is als je het bijvoorbeeld als lichtkoepel wilt gebruiken in het plafond. Wist je dat je met plexiglas ook goed kunt isoleren?  Er is zoveel mogelijk met plexiglas. Laat je verrassen en inspireren.