Xtra Producties
Image default
Financieel

Factoring voor ZZP en andere partijen

Op het moment dat je een factuur hebt die te laat betaald is dan is de eerste vraag die je jezelf zou moeten stellen ”waarom betaald mijn klant niet?” Er zijn namelijk twee verschillende redenen waarom een klant niet betaald. Enerzijds heb je als reden niet kunnen betalen. Anderzijds heb je de klanten die niet willen betalen. De reden vormt de basis voor jouw aanpak. Betalen ze nog niet, dan kun je factoring zzp inzetten.

Klanten die niet kunnen betalen

Op het moment dat je klant geen geld heeft om de factuur te betalen zal hij/zij daar waarschijnlijk niet te koop mee lopen. De kans dat de klant dit gelijk toegeeft is dan ook klein. In de meeste gevallen merk je dat je klant eerst om het probleem heen gaat draaien. Smoesjes, loze beloftes en andere manieren om tijd te rekken passeren. Het is aan jou om dit in te schatten. Begin je nu al met factoring zzp of paslater. Hoe dan ook komt vroeg of laat de aap uit de mouw en krijg je te horen dat de klant krap bij kas zit. De vraag is dan aan jou hoe je de situatie aan wilt vliegen. Stel je jezelf coulant op en biedt je de klant de mogelijkheid om bijvoorbeeld in termijnen te betalen of misschien wel voor een wederdienst? Of ga je er hard in en stel je factoring zzp voor en wil je actie ondernemen totdat een klant failliet verklaard wordt?

Faillissement aanvragen

Op het moment dat je wilt gaan starten met incasso en rechtszaken om uiteindelijk over te gaan tot een faillissementsaanvraag dien je er rekening mee te houden dat de kans groot is dat jouw factuur hierdoor niet betaald gaat worden, ook als je factoring zzp hebt. Bij een faillissement worden eerst de preferente schuldeisers betaald. Mocht er geld overblijven dan gaat dit naar de overige schuldeisers. In geval van een faillissementsaanvraag begrijp je dat er in veel gevallen niet voldoende middelen zijn om alle schuldeisers te voldoen. Hierdoor is de kans groot dat jouw factuur onbetaald blijft. Het is vaak meer een principe kwestie om een faillissement aan te vragen dan dat het een middel is om je factuur betaald te krijgen. Kies in eerste instantie altijd voor factoring zzp.