Xtra Producties
Image default
Hobby en vrije tijd

Hoe kies je de beste kogels voor jouw luchtbuks?

De afgelopen jaren is luchtbuks schieten steeds populairder geworden. Steeds meer bedrijven en families gaan voor een uitje luchtbuksschieten. Daarbij komt ook kijken dat veel mensen zelf een luchtbuks aanschaffen. Er zijn vele mooie luchtbuksen te krijgen voor een lage prijs. Zo heb je al luchtbuksen van honderd euro waar iedereen wel mee kan schieten. Zelf een luchtbuks kopen om te gebruiken op eigen terrein is natuurlijk erg leuk, maar welke kogels koop je nou bij die mooie buks?

Welke kogelvorm moet ik kiezen?

Er zijn verschillende kogelvormen die je kunt krijgen voor je luchtbuks. De meest bekende luchtbuks kogels zijn de zogenaamde diabolo kogels. Dit zijn kogels die de naam hebben gekregen door de vorm die lijkt op een diabolo. Verder heb je ook de platkop kogel, de bolkop kogel, de holow point kogel en de harde punt kogel. Deze hebben allemaal hun eigen doel.

  • Platkop; dit zijn perfecte kogels voor het schieten op schietkaarten. Deze kogels zorgen er namelijk voor dat je een mooi rond gaatje krijgt in de kaart zodat je goed kan zien waar je de schietkaart hebt geraakt.
  • Bolkop; dit zijn kogels die ideaal zijn voor het schieten op metalen voorwerpen. Zo kan je denken aan blikjes die je in de tuin neerzet als doel. Verder zijn deze kogels ook beter voor langere afstanden. Dit komt omdat deze kogels stabieler zijn dan de platte kop.
  • Hollow point; met deze kogels kan je bepaalde doelen vervormen. Dit zijn dus perfecte kogels voor het slopen van bepaalde onderdelen. Deze kogels worden in andere landen ook wel gebruikt voor de jacht of voor het bestrijden van ongedierte.
  • Harde punt; dit zijn kogels die minder vervormen maar meer bedoeld zijn voor het laten om slaan van bepaalde doelen. Je kan het vergelijken met het schieten op de kermis en dan op bordjes schieten. Deze bordjes gaan niet kapot, maar slaan wel om.

Welk kaliber heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten kalibers te krijgen. Zo kan je 4.4 mm luchtbuks kogels krijgen, maar ook 4.5 mm kogels, 5.05 mm kogels, 6,35 mm kogels, 7,62 mm kogels en 9 mm kogels zijn mogelijkheden. Over het algemeen staat aangegeven bij de luchtbuks wel kaliber je nodig hebt. Zo zijn luchtbuks kogels 4.5 mm bedoeld voor luchtbuksen .177 en zijn luchtbuks kogels 5.5 mm bedoeld voor luchtbuksen .22.

Welk materiaal kogel is het best?  

Over het algemeen zijn luchtbuks kogels van lood gemaakt. Dit is omdat deze kogeltjes zacht zijn en daardoor ook beter door de loop van de luchtbuks gaan. Ook voor de levensduur van de luchtbuksen zijn deze soort kogels goed, want deze kogels hebben een smerende werking. Ondanks deze voordelen kiezen steeds meer mensen voor andere soorten kogels. Lood is namelijk een schadelijk product voor het milieu en daarom kiezen mensen voor loodvrije kogels. Deze kogels zijn beter voor het milieu en kopen daarbij harder aan.